H εμφάνιση και η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19, σε παγκόσμια κλίμακα, αποκάλυψε ευτυχώς «θρασύτατα» τα κενά των δομών και τα παρωχημένα συστήματα Υγείας, θέτοντας ερωτήματα και παρουσίασε προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, σε ζητήματα που συνοψίζονται σε μία φράση: “Εκσυγχρονισμός της Υγείας”.
Η επένδυση στον τομέα αυτό δικαίωσε όλους όσους προέβλεψαν την ανάγκη αυτή αλλά δεν παύει να αποτελεί πλέον μια επιτακτική λύση στο νέο πλέον τοπίο της Ψηφιακής Υγείας. Η υποστήριξη της ανάπτυξης και της τεχνολογικής εξέλιξης της Υγείας θα έρθει μέσα από, την αναβάθμιση των ψηφιακών αρχείων, την ενσωμάτωση σε καθημερινή βάση της τηλε-υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλε-ιατρικής, την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, την ψηφιακής συμβουλευτικής και γνωμάτευση και την ενεργοποίηση της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας. Οι ανάγκες αυτές αποκαλύφθηκαν στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως οι οποίοι πλέον καλούνται να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνολογίες για να διερευνήσουν τα πολύπλοκα δεδομένα που σχετίζονται με την πανδημία.
Στην Ελλάδα, Το Υπουργείο Υγείας αρχίζει να εφαρμόζει δραστικές δομικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του Συστήματος Υγείας επενδύοντας στα σύγχρονα «εργαλεία» που του προσφέρει η ψηφιακή εποχή, προσπαθώντας έτσι να οχυρωθεί απέναντι σε πρωτόγνωρες καταστάσεις όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί.
Ίσως, όντως η Ψηφιακή Υγεία αποτελεί μονόδρομο στην αντιμετώπιση των νέων καταστάσεων, παράλληλα όμως αυτές οι νέες καταστάσεις δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν εξάλλου, ότι η ικανοποίηση των ασθενών από τον μετασχηματισμό μιας νοσηλευτικής μονάδας σε «έξυπνο» νοσοκομείο αυξάνεται θεαματικά (95%) ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος (έως 70%) των υπηρεσιών υγείας εξ αποστάσεως συγκριτικά με το μέσο κόστος μια τυπικής ιατρικής συνεδρίας.
Μια πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αποτύπωσε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στην Υγεία καθώς μεταξύ άλλων:
- Δίδεται έμφαση στην πρόληψη,
- Ενισχύεται η εξωνοσοκομειακή περίθαλψηπαρέχοντας απομακρυσμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής
- Αποσυμφορείται το σύστημα υγείαςκαι
- Μειώνεται το κόστος.
Στην Ελλάδα η VIDAVO η οποία από το 2005 αναπτύσσεται στον χώρο της Ψηφιακής Υγείας και της έρευνας στην Τηλεϊατρική, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εταιρεία-πρότυπο best practice της παγκόσμιας αγοράς και όχι ως δημιούργημα της κρίσης της Covid-19.
Με ολοκληρωμένες τεχνολογικά προηγμένες, καινοτόμες λύσεις, και εξασφαλίζοντας την μέγιστη αποδοτικότητα των υπηρεσιών της, διαθέτει τεκμηριωμένα σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση και παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένης διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, μέσω της υλοποίησης Ευρωπαϊκών έργων αλλά και μέσω των συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς Υγείας, Ιδιωτικές κλινικές, Δήμους, Νοσοκομεία, Γηροκομεία και Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Με έργα και πράξεις, η VIDAVO δείχνει τον δρόμο, ακούγοντας προσεκτικά τις ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά αλλά στοχεύοντας παράλληλα και στη λύση των προβλημάτων που αποκάλυψε ο Covid-19.
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone υποστηρίζει γενικούς και αγροτικούς ιατρούς, ενώ προάγει την προληπτική ιατρική. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών μέσα από την έγκαιρη διάγνωσή τους και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η Vidavo.
Στην Ελλάδα με τα εκατομμύρια των τουριστών κάθε χρόνο η ανάγκη δείχνει να καλύπτεται από την έξυπνη πλατφόρμα e-Health and Wellness Hotel για εξατομικευμένα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας επιτρέποντας στους ιατρούς και στους παρόχους του Τουρισμού να αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες τους (ακόμα και πριν από την άφιξή αλλά και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους) και να φροντίζουν πραγματικά για την υγεία τους.
Η Άυλη συνταγογράφηση ώς Tεχνολογική λύση διασύνδεσης ιατρών με ασθενείς & διενέργειας επ΄ αμοιβή τηλεδιάσκεψης και επικοινωνίας προκρίνεται και προτείνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών της VIDAVO, καθώς είναι η μόνη που διαθέτει πιστοποίηση CE0653 Class II a με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς είναι πλέον απολύτως ασφαλής.
Φυσικά όλα αυτά είναι αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών και όχι απλώς αντανακλαστικές ενέργειες λόγω Covid-19. Μέσα από αυτές τις έρευνες διαφαίνεται ακόμα και το τέλος της αλλεργίας. Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με αλλεργίες, θα αντιμετωπίζονται προσαρμόζοντας μια wearable συσκευή στον καρπό του ασθενή η οποία θα συλλέγει και θα αποστέλλει δεδομένα στο κινητό τηλέφωνο και από εκεί στον ιατρό.
Με την Ψηφιακή Υγεία να γίνεται καθημερινότητα, το τοπίο αλλάζει και ο ασθενής διαπιστώνει ότι η πρόσβασή που έχει πλέον στο Σύστημα Υγείας του προσφέρει πολλές λύσεις, πιο εύκολες και πιο άμεσες από ποτέ. Η Vidavo θα συνεχίσει να δημιουργεί αυτές τις λύσεις και να προσπαθεί να προσφέρει τα αποτελέσματα των ερευνών της, με τη μορφή πρακτικών λύσεων, στο κοινό.