Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, οι ψηφιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τους διαθέσει το 50% των κονδυλίων για την ψηφιακή καινοτομία της ΕΕ.
-
- 48 εθνικοί Σύνδεσμοι συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που απεστάλη στον Πρόεδρο Charles Michel και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν όψει του Digital Summit που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.
- Το βασικό αίτημα: το 50% του προϋπολογισμού του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την ψηφιακή καινοτομία, να δοθεί σε ΜμΕ.
- Οι ευρωπαϊκές ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν το 99% του συνόλου των εταιρειών, θα υποστούν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) ένωσε τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΜΕ (European DIGITAL SME Alliance) και 48 άλλους εθνικούς Συνδέσμους συνυπογράφοντας μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Charles Michel και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν όψει του Digital Summit που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Μέσω της επιστολής, οι Σύνδεσμοι ζητούν να τους διατεθούν υψηλότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ των ετών 2021-2027.
Ακόμη και πριν η πανδημία απειλήσει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, οι ψηφιακές ΜμΕ αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις. Οι ΜμΕ τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών δεν έχουν επαρκείς πόρους να επενδύσουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Επιπλέον, πλήττονται από σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, για το οποίο ανταγωνίζονται με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες καταβάλλουν μόνο ένα μικρό τμήμα των φόρων που πληρώνουν οι ΜμΕ. Παρά τις αντιξοότητες, οι ψηφιακές ΜμΕ πρωτοστατούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης σε όλους του τομείς.
Το βασικό αίτημα των ευρωπαϊκών ΜμΕ είναι να λάβουν το 50% του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ψηφιακή καινοτομία. Το budget αυτό περιλαμβάνει προγράμματα όπως τα Horizon Europe, Digital Europe, Connecting Europe Facility καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτή τη στιγμή οι ΜμΕ λαμβάνουν περίπου το 20% των κονδυλίων αυτών, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί οργανισμοί το υπόλοιπο 80%.
Με αφορμή την επιστολή στον Πρόεδρο Michel, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ Παντελής Αγγελίδης, επεσήμανε ότι “οι ΜμΕ είναι η κινητήριος δύναμη που θα επανεκκινήσει την οικονομία της Ευρώπης, μετά την κρίση του κορωνοϊού. Οι ΜμΕ αποτελούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και είναι αυτές που θα σηκώσουν το κύριο βάρος του ψηφιακού μηχανισμού στην Ευρώπη. Η κρίση της πανδημίας οδηγεί σε μια βίαιη ψηφιακή προσαρμογή για την οποία είναι απαραίτητη η δρομολόγηση κατάλληλων ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως προτείνει η European DIGITAL SME Alliance, και των αντίστοιχων κονδυλίων προς τις ΜμΕ”.