Technology Helps Society Workshop

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη η συνάντηση εργασίας με θέμα: Οι ανάγκες της κοινωνίας στην υπηρεσία της τεχνολογίας (Technology Helps Society).

Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), με την υποστήριξη του INNOVATHENS, του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην υποβοήθηση της αξιοποίησης των “κινητών τεχνολογιών” από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ξεκίνημα αυτής της συνάντησης ήταν πολύ θετικό, καθώς άνοιξε ένας διάλογος μεταξύ των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εταιρειών του ΣΕΚΕΕ, που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές για την διεθνή αγορά.

Συζητήθηκε η αλλαγή της υπάρχουσας λογικής της κατά παραγγελία ανάπτυξης εφαρμογών ειδικού σκοπού, που είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική, με το μοντέλο χρήσης υφιστάμενου λογισμικού όπου οι δήμοι, μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές, να τις μοιράζονται, να τις αξιολογούν.

Συζητήθηκε η ανάγκη για την προώθηση στην πράξη των ανοικτών δεδομένων για να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που δημιουργούνται από τους φορείς και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές για συστήματα βελτιστοποίησης της διαχείρισης των υπηρεσιών των Δήμων, από τη συλλογή απορριμάτων, μέχρι τη διαχείριση των κοινωνικών παροχών (περιβάλλοντος, νεκροταφείων, κλπ). Επίσης, οι νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών που επιτρέπουν στους πολίτες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τους Δήμους αλλά ταυτόχρονα να παρέχεται στους Δήμους και η δυνατότητα να επιβραβεύουν τη συνέπεια των πολιτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναζωογόνηση και ενίσχυση των τοπικών εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και την προβολή των τουριστικών και πολιτιστικών δρώμενων μέσω των νέων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και συναλλαγών.

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων Δήμων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες στους πολίτες μέσω κινητών συσκευών και μάλιστα με μεθόδους που επιτρέπουν τη γρήγορη επέκταση των εφαρμογών, χωρίς τεχνική πολυπλοκότητα και γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα έγινε καταγραφή των αναγκών τους, μέσω ερωτηματολογίου που μοιράστηκε στους συμμετέχοντες και διαλόγου που ακολούθησε.

Κλείσαμε με την υπόσχεση, να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτήν την προσπάθεια, που υπόσχεται να βοηθήσει τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση στον πολύ σημαντικό ρόλο της που έχει με τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει και στην ανάπτυξη των καινοτόμων εταιρειών παραγωγής λογισμικού στην Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε παρουσιάσεις της εκδήλωσης ξεχωριστά στο τέλος του δελτίου τύπου.

Παρακολουθείστε το βίντεο που συνόδευε την παρουσίαση της εταιρείας Mellon Technologies (εδώ) και της εταιρείας Motivian (εδώ).

 

Σχετικά Αρχεία

MOTIVIAN: Εφαρμογές αγροτουρισμού σε Δήμους με χρήση κινητών τηλεφώνων

HOTECH: Go paperless! Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων με mobile εφαρμογή

JUPITEE: Το κινητό στην υπηρεσία του σύγχρονου Δήμου

ATC: Ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών και τις εμπόρικές σχέσεις στην τοπική κοινωνία

VIVA WALLET: Πόσο αυτόνομος και αποδοτικός (ΔΕΝ) είναι ο Δήμος σας στην είσπραξη πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις

TELENAVIS: Smart City – Μια πλατφόρμα έτοιμη προς χρήση

M-STAT: Mobile Υπηρεσίες – Πύλη αμφίδρομης & λειτουργικής επικοινωνίας μεταξύ ΟΤΑ και πολιτών

NOVELTECH: Mitos Travel Guides

ΕΕΛ/ΛΑΚ: Κατασκευές ανοιχτής σχεδίασης που μπορούν να παραχθούν τοπικά

Open Data and Innovative Technologies City Hub