C. Papadimitrakopoulos: Mobile applictions – «glory bright sector» for Greece

O Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παδημητρακόπουλος.

 

της Ειρήνης Κοσμά

Να κάνει πράξη το όνειρο για ένα Greek Pavilion στο επόμενο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, φιλοδοξεί ο Κωστής Παδημητρακόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Όπως τονίζει, οι ελληνικές κινητές εφαρμογές είναι παγκόσμια αναγνωρισμένες.
Γι’ αυτό, η Ελλάδα μπορεί πλέον να διαφημίζεται εκτός συνόρων και για την ισχυρή τεχνογνωσία της στο συγκεκριμένο πεδίο.

 

EMEA: Ποιο το επίπεδο των κινητών εφαρμογών που αναπτύσσουν ελληνικές εταιρείες;

Κ. Παπαδημητρακόπουλος: Το επίπεδο των εφαρμογών που αναπτύσσουν οι ελληνικές εταιρείες είναι πολύ υψηλό και χωρίς ελάχιστη δόση υπερβολής τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης. Το έχω ξαναπεί πρόσφατα και στην επίσημη έναρξη των εργασιών του ΣΕΚΕΕ.

Η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και λαμπρά μυαλά στον τομέα της ανάπτυξης κινητών εφαρμογών, ικανά να την καταστήσουν ένα νέο Silicon Valley στην παγκόσμια αγορά των mobile apps. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων του κλάδου έχουν ήδη διαγράψει και συνεχίζουν να διαγράφουν σημαντική επιτυχία στην παγκόσμια αρένα, ενώ την επιχειρηματική τους ανάπτυξη και πορεία εμπιστεύονται και χρηματοδοτούν οι σημαντικότερες χρηματαγορές παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρω τη Velti που έχει εισαχτεί στο Nasdaq, τη GLOBO και την Internetq, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, αλλά και την Upstream, στην οποία ήδη μετέχουν funds του εξωτερικού.

Σας ανέφερα αυτά τα παραδείγματα, χωρίς ωστόσο η καινοτομία να εξαντλείται σε αυτές τις εταιρείες, καθώς υπάρχουν δεκάδες άλλες που παράγουν καινοτομία και απλά τους λείπει η ώθηση και ίσως η πρόσβαση σε κεφάλαια που θα μπορέσουν να απογειώσουν την επιχειρηματικότητά τους εκτός συνόρων.

 

EMEA: Μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο;

Κ. Παπαδημητρακόπουλος: Νομίζω ότι απάντηση στο ερώτημα που θέσατε, μπορεί να δώσει άμεσα το προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στον ΣΕΚΕΕ. Ο σύνδεσμος εκπροσωπεί σήμερα 32 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του συνολικού κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς του κλάδου, παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 4.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ και έχουν παρουσία σε 40 χώρες.

Θα πρόσθετα ότι η παρουσία αυτή δεν είναι ευκαιριακή, αλλά τυγχάνει της αναγνώρισης των εταιρειών που συνεργάζονται με τα μέλη του ΣΕΚΕΕ στις κατά τόπους αγορές. Χωρίς να ακουστεί αυτό εγωιστικό, η Ελλάδα εκτός από τον τουρισμό και τις παραλίες της, μπορεί πλέον να διαφημίζεται εκτός συνόρων και για την ισχυρή της τεχνογνωσία στο πεδίο των εφαρμογών για κινητές συσκευές, αφού προϊόντα που έχουν αναπτύξει εταιρείες του ΣΕΚΕΕ μετρούν ήδη εκατομμύρια χρηστών και μία συνεχώς αυξανόμενη συνδρομητική βάση σε αγορές του εξωτερικού, από τις ΗΠΑ έως την Ινδονησία.

 

EMEA: Υπάρχει εξωστρεφής προσανατολισμός στον κλάδο;

Κ. Παπαδημητρακόπουλος: Ο κλάδος από τη φύση του, είναι εξωστρεφής. Αν θέλετε, έχει την εξωστρέφεια στο DNA του. Γι’ αυτό το λόγο και ο σύνδεσμός μας στοχεύει στην ίδρυση cluster για τον τομέα των mobile applications, που θα αποτελέσει μοχλό εξωστρεφούς αναπτυξιακής πορείας και δραστηριοποίησης των εταιρειών έντασης γνώσης τόσο του ελλαδικού, όσο και του κυπριακού χώρου.

Στόχος είναι να αποτελέσει παράδειγμα εξωστρέφειας σε μία εποχή που η οικονομική ύφεση και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας.

 

EMEA: Σε τι διαφοροποιείται ο ΣΕΚΕΕ από άλλους συνδέσμους του κλάδου;

Κ. Παπαδημητρακόπουλος: Ο Σύνδεσμός μας ξεφεύγει από τα μέχρι τώρα δεδομένα άλλων ελληνικών συνδέσμων, καθώς το πεδίο δράσης του δεν περιορίζεται στην ελληνική επικράτεια και δεν εξαρτάται μονομερώς από έργα και παρεμβάσεις του δημοσίου, αλλά στην τεχνολογική καινοτομία, που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά και που ήδη, πολλά από τα μέλη του έχουν καταφέρει να καταξιωθούν.

 

EMEA: Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον του συνδέσμου

Κ. Παπαδημητρακόπουλος: Όπως σας προανέφερα, η έλευση του ΣΕΚΕΕ έρχεται να τονώσει την καινοτομική δραστηριότητα μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κινητών εφαρμογών, με στόχο την επιχειρηματική τους ανέλιξη και αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεδομένης αυτής της φιλοσοφίας και σε καθαρά επίπεδο οργανικής ανάπτυξης του συνδέσμου, στόχος παραμένει το να προάγει νέες επιχειρηματικές ιδέες, να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα να βρουν διέξοδο μέσα από τη δημιουργία του cluster.

Επίσης, προσβλέπουμε στην καίρια τοποθέτηση και συμμετοχή μας σε όλα τα σημαντικά συνέδρια και fora του χώρου, κάτι που έχουμε ήδη επιχειρήσει και πραγματοποιήσει προσφάτως σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα.

Τέλος, δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν πολλές προτροπές και εισηγήσεις από στελέχη της αγοράς, αλλά και συναδέλφους σας, προκειμένου ο ΣΕΚΕΕ να κάνει πράξη το όνειρο για ένα Greek Pavilion στο επόμενο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, κάτι που ελπίζουμε να υλοποιηθεί πολύ σύντομα.