Δημιουργική συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων για καινοτομία και εξωστρέφεια
Πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του Hellenic Mobile Cluster (HMC) πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του cluster είναι από τους ιδρυτικούς στόχους του συνδέσμου και τόνισε ότι το HMC επιδιώκει να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μελών του και να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του HMC και συνεχάρη τόσο τους συνεργαζόμενους φορείς όσο και στον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), με πρωτοβουλία του οποίου αναπτύσσεται ο συνεργατικός αυτός σχηματισμός.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας διότι όπως είπε: “εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία: στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στη συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δηλαδή τη λεγόμενη «τριπλή έλικα», στην καινοτομία και στην εξωστρεφή δραστηριότητα”.
Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου δίνεται έμφαση λιγότερο στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και περισσότερο στον λεγόμενο τομέα των «soft actions» και κάλεσε τον ΣΕΚΕΕ και τους άλλους φορείς των καινοτόμων επιχειρήσεων να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό του.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Philip Stankovski, συντονιστής του Cluster 55 της Σουηδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία και χαιρέτησε την ελληνική προσπάθεια, απευθύνοντας πρόταση στο HMC να συνδεθεί στο παγκόσμιο δίκτυο των καινοτομικών clusters, αξιοποιώντας κοινές δράσεις και συνέργειες.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Άγγελος Μαγκλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ, φορέα-αρωγού (facilitator) του HMC, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο της δραστηριότητας του cluster, τονίζοντας τον καθαρά επιχειρηματικό προσανατολισμό του και διευκρίνισε ότι στις δράσεις του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά workshops για τις εταιρείες-μέλη του, σχεδιασμός κοινών ερευνητικών έργων, ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα clusters του εξωτερικού, διοργάνωση κοινών αποστολών και παρουσίας μελών του cluster σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού κα.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής αποστολής στη μεγάλη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας Mobile World Congress MWC 2013, στη Βαρκελώνη, από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΚΕΕ Γιάννη K. Γιανναράκη και στη συνέχεια εξελίχθηκε συζήτηση με θέμα:
«Τριπλή έλικα και ανάπτυξη: Η ανάδειξη των συνεργειών ανάμεσα σε ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολιτεία», όπου την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» Νίκος Κανελλόπουλος, με συντονιστή τον Γιώργο Καραντώνη, Γενικό Γραμματέα του ΣΕΚΕΕ, και συμμετέχοντες τους: Γιώργο Γιαγλή, Εκπρόσωπο Ακαδημαϊκών Φορέων HMC, Μενέλαο Δασκαλάκη, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και Γιώργο Στεφανόπουλο, Πρόεδρο Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Μετά το τέλος της συζήτησης ο ΣΕΚΕΕ δεξιώθηκε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και προγραμμάτισαν μεταξύ τους επαφές, δίνοντας ραντεβού για τις επόμενες εκδηλώσεις του Hellenic Mobile Cluster.
Το Hellenic Mobile Cluster (HMC) είναι ένας πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα, συνεργατικός σχηματισμός των επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τις ασύρματες και κινητές τεχνολογίες. Αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), με αρχικούς συμμετέχοντες τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου και 13 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.
Το Hellenic Mobile Cluster βρίσκεται στον πυρήνα ενός νέου δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη παρά και ενάντια στην κρίση, με ισχυρή τεχνογνωσία και έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό. Ο τομέας των εφαρμογών και υπηρεσιών στις κινητές συσκευές παρουσιάζει πολύ ισχυρή επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 εταιρείες που απασχολούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και αυξάνουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο. Γύρω τους αναδύεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα από επιχειρηματίες, ερευνητές, συμβούλους, επενδυτές, startups το οποίο πλαισιώνει τις εδραιωμένες και διεθνείς εταιρείες αλλά και τις καινούργιες που στηρίζονται σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς.
Το Hellenic Mobile Cluster επιδιώκει να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μελών του, να τονώσει την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, που το 2012 ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο συσκευές. Στοχεύει επίσης να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και να απαντήσει στις επίκαιρες επιχειρηματικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Παράγοντας -κλειδί- για την επιτυχία του είναι οι συνέργειες που θα μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ των διαφόρων μερών της λεγόμενης τριπλής έλικας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και βιομηχανία).
Έγραψαν γι’αυτό:
[foogallery id=”5926″]